Skip to navigation Back to top

Etchingham Barns

This project creates a primary school, pre-school and community facilities on a greenfield site on the edge of Etchingham village.

Added Value

Description

Designed as three modern barns, orientated east/west and arranged down the slope of the site. The northern barns accommodate the pre-school and primary school, elevated to allow direct level access to play areas. The tallest central barn accommodates the main entrance and large hall, while the southern barn accommodates the community facilities.

etchingham barns

The project has involved ECE collaborating with East Sussex County Council, the Diocese of Chichester, Etchingham Parish Council, Etchingham Trust for Sports and Recreation, the existing School, the landowner and their appointed developer to create the mixed development on land known locally as the Lambing Field.

Constructed from a steel portal frame and clad in materials selected to be in-keeping with Etchingham’s rural character – horizontal and vertical larch boarding over a low brick plinth, pitched slate roofs with conservation rooflights and flush recessed PV tiles. The gable ends are finished in steel to provide robustness, the windows and doors finished in PPC aluminium to ensure low maintenance.

The barns feature cap-less curtain walled facades overlooking the village square and Jubilee Wood beyond. Manifestation is integrated into the design to provide solar shading and privacy.